Index Home
De Stad


Maak uw keuzeHistorie Leiden Waterstad

Leiden is ontstaan op het punt waar twee armen van de Rijndelta samenkomen. De plek was makkelijk verdedigbaar doordat hij omringd was door de Oude en de Nieuwe Rijn. Hier kwamen rond het jaar 1000 de eerste huisjes te staan en hier bouwde men wat later de Burcht, die bedoeld was als schuilplaats voor de bewoners van de beginnende stad.

Achtereenvolgende stadsuitbreidingen in de 13e, 14e en 15e eeuw betekenden dat iedere keer nieuwe grachten om de stad gegraven moesten worden ter bescherming. De oude vesten bleven echter een aantal functies vervullen: ze waren de bron voor drinkwater, men kon er zijn vuil in kwijt en ze werden gebruikt voor transport.Zo ontstond een stad die doorkruist werd door waterwegen. De huidige vorm van de historische binnenstad van Leiden wordt bepaald door de singels.

Deze cirkel van water rond de stad was de laatste keer dat een complete, beschermende gracht rond de stad werd gelegd. Vanaf de 17e eeuw hield men op ieder nieuw stadsdeel te beschermen met een gracht.