Index Home
De Stad

NavigatieDe Zangeres Zonder Naamaria Beij kwam ter wereld op 5 Augustus 1919 in de Leidse Weverstraat. Uiteindelijk zou de Zangeres zonder Naam nog tot haar 23e levensjaar in Leiden blijven wonen alvorens ze naar Maastricht verhuisde. De familie Beij verhuisde regelmatig zodat het aantal huizen in Leiden waar het gezin gewoond heeft nogal uitgebreid is. Toen Maria 15 jaar oud was werd ze lid van het Leidsch Revue en Cabaret gezelschap. Het was deze groep die tot haar ontdekking als zangeres leidde. Voordat ze naar Maastricht verhuisde genoot de Zangeres zonder Naam al grote bekendheid in Leiden en nam ze haar eerste artiestennaam aan: Mary Bey. Het muziektalent van Mary kwam niet uit de lucht vallen daar ze uit een muzikale familie stamde..

In 1943 verhuisde Mary naar Maastricht waar ze bij één van haar broers introk. Het was in die periode dat ze haar toekomstige man Sjo Servaes leerde kennen.


Klik op de links met een om een geluidsfragment te beluisteren.

Ondanks haar ontluikende bekendheid in de Sleutelstad werd Mary Servaes pas echt beroemd toen ze met 38 jaar ontdekt werd door de bekende producent Johnny Hoes. Hij maakt Mary tot een echte Nederlandstalige beroemdheid en gaf haar een nieuwe artiestennaam: Zangeres zonder Naam. Mary heeft in die tijd verscheidene hits gescoord, haar eerste gouden plaat behaalde ze met het lied Ach vaderlief, toe drink niet meer. Na 30 bewogen jaren besloot de Zangeres zonder Naam afscheid te nemen van haar muziekcariere en haar fans. Na deze tijd heeft Mary geen platen meer opgenomen maar haar liedjes bleken tijdloos te zijn want wie kent er niet: Mexico, vragende kinderogen en 't was aan de Costa del Sol.

Mary Servaes-Bey overleed 23 oktober 1998 op 79 jarige leeftijd in het Limburgse Horn.

.